Nadat Samuel promoveerde in de filosofie, startte hij in januari 2023 als business consultant bij Coppa. Hier werkt hij aan diverse projecten bij de overheid, met af en toe een uitstapje in de zorg en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). Verder is Samuel is nauw betrokken bij diverse duurzaamheidsonderzoeken, waarmee Coppa opdrachtgevers helpt bij het ontwikkelen, uitvoeren en monitoren van hun duurzaamheidsbeleid. We stelden Samuel drie vragen over zijn werk.
Wat maakt jouw functie zo uitdagend?
Als business consultant moet je in staat zijn om op betrekkelijk korte termijn veel kennis op te doen. Vaak over onderwerpen waar je, voordat je met een opdracht start, nog weinig van afweet. Deze kennis moet je in kunnen zetten om een probleem op te lossen of om een project uit te voeren bij je opdrachtgever. Dit betekent dat je op twee fronten kennis moet vergaren: op de inhoud van je project en over de organisatie waar je voor werkt. Beiden zijn essentieel. Inhoudelijk moet jouw advies aanpassingen bieden die door de opdrachtgever te realiseren zijn. Daarnaast moet je in staat zijn de juiste mensen mee te krijgen. Zeker in grotere, complexe organisaties, gaat dat niet vanzelf.
Omdat ik momenteel vooral voor overheidsinstellingen werk, is er een goede kans dat ik met politiek gevoelige opdrachten te maken krijg. Opdrachten binnen het sociaal domein, waar Coppa sowieso veel ervaring mee heeft, zijn hier een goed voorbeeld van. Maar ook opdrachten die verband houden met duurzaamheid, waar wij binnen ons team veel mee bezig zijn. Dit zijn maatschappelijk gevoelige onderwerpen waar vaak veel geld mee gemoeid is. Zeker wanneer dergelijke opdrachten bij grotere gemeenten of overheidsdiensten plaatsvinden, moet je er rekening mee houden dat alles wat je doet in het nieuws kan komen.
Wat bevalt je aan werken bij Coppa?
Het is een platte organisatie waar een buitengewoon goede sfeer hangt. En er komen leuke opdrachten voorbij. Om twee voorbeelden te geven: in ons team zijn collega’s bezig met de verduurzaming van het inzamelwagenpark in een grote gemeente en ontwikkelen we het inkoopbeleid van een grote ngo die zich specialiseert in duurzame handel.
In een kennismakingsgesprek werd mij verteld dat Coppa een goede plek is voor mensen die eigenwijs zijn, hard werken en initiatief tonen. Daar werd direct aan toegevoegd dat er als business consultant geen plek is voor mensen die aan het handje genomen willen worden. Voor mensen als ik, die nog geen ervaring als consultant hebben, is dit ideaal. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheden binnen de opdrachten die je doet. Voor mensen met iets meer ervaring is dit ook fijn, want die krijgen de vrijheid om hun werk min of meer naar eigen inzicht in te richten. Ons team, business consultants Duurzaamheid, is hier een goed voorbeeld van: wat begon met twee collega’s die iets wilden doen op het gebied van duurzaamheid en contractmanagement (bij overheden, maar ook daarbuiten) is in nauwelijks een jaar gegroeid naar een team van zes collega’s. De eerste opdrachten komen al binnen.
Waar ben jij het meest trots op?
Ik ben vooral erg blij dat ik voor een bedrijf werk waarin de mensen oprecht begaan zijn met de organisaties waar ze voor werken. We nemen onze opdrachten serieus en zetten, waar dat kan, graag een stap extra voor de opdrachtgever. Daarbij komt dat ik nog geen opdracht voorbij heb zien komen waar ik het nut niet van inzag. Sommige projecten zijn spannender dan andere—dat is altijd zo—maar je levert altijd een wezenlijke bijdrage aan waardevolle doelen.
Spreekt de functie van Samuel je aan en wil je hier meer over weten? Klik hier voor meer informatie over deze en andere actuele vacatures binnen Coppa.