Week van de duurzaamheid

Tijdens onze jaarlijkse week van de duurzaamheid nodigen we sprekers uit om hun kennis op het gebied van duurzaamheid te delen. De gehele week organiseren we online sessies die verder reiken dan inkoop. Denk aan thema’s als het verminderen van plastic, circulaire economie en ketenverantwoordelijkheid. Aan de hand van best practices hopen we ook jouw organisatie te inspireren. Bekijk hieronder de sessies en meld je kosteloos aan!

Samenwerken in het koffiebekerpact

Onderzoek naar de meest duurzame herbruikbare koffiebeker

20 november 2023
10:00
11:00
Spreker(s): Michael van der Meer (PHI Factory)

PHI Factory helpt organisaties te versnellen naar een circulaire bedrijfsvoering en lanceerde het koffiebekerpact, om verspilling van miljarden wegwerpbare koffiebekers te voorkomen. Nieuwe wetgeving verbiedt namelijk vanaf 2024 plastic bevattende wegwerpkoffiebekers bij ‘consumptie ter plaatse’, waardoor herbruikbaar servies het uitgangspunt wordt. Met 63 aangesloten partijen bepaalde een uitgebreide life cycle analysis (LCA) de meest duurzame herbruikbare koffiebeker. Michael van der Meer is circular economy accelerator bij PHI Factory en vertelt je tijdens deze sessie graag meer over de resultaten van het onderzoek naar de meest duurzame herbruikbare koffiebeker!

Spreker(s): Piet Berkers en Jan Akkermans (oprichters van NEXT BV, logistiek en farmaceutische dienstverlening)

NEXT is een onafhankelijke apotheek en logistiek dienstverlener en ontwikkelde een innovatief apotheekconcept voor verpleeghuizen en zorginstellingen (Wlz-instellingen). Dit concept leidt tot minder fouten, minder verspilling, meer ontzorging van zorgprofessionals en meer handen aan het bed. De apotheker is hierbij een echte medebehandelaar die actief betrokken is bij het voorschrijfproces. Hij optimaliseert op locatie het eigen formularium en zoekt actief naar goedkopere alternatieven voor dure geneesmiddelen. Ongebruikte medicijnen worden volgens de voorschriften opgeslagen voor hergebruik, wat verspilling minimaliseert. Hiernaast zorgen slimme voorraadbeheersystemen voor een maximale beschikbaarheid van medicijnen. Piet Berkers en Jan Akkermans, oprichters van NEXT, presenteren tijdens deze sessie een routeplan om dit concept uit te werken in de praktijk.

Een eigen apotheek binnen de eigen Wlz-instelling

Naar een veiliger en duurzaam medicatieproces en meer handen aan het bed

20 november 2023
12:00
13:00

SOLIDAIR

Platform voor het beheren van slow-moving cruciale en schaarse intramurale voorraden

21 november 2023
12:00
13:00
Spreker(s): Piet Berkers en Jan Akkermans (oprichters van NEXT BV, logistiek en farmaceutische dienstverlening)

In deze sessie staat SOLIDAIR centraal: een innovatieve oplossing die leidt tot verhoogde voorraadbeschikbaarheid van geneesmiddelen, tijdwinst voor de zorgprofessional en meer patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Helaas wordt veel medicatie van de eigen geneesmiddelenvoorraad van een ziekenhuis na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum weggegooid. Daarnaast ontstaan er steeds meer tekorten als gevolg van storingen in de productie en logistieke processen. Het gevolg is dat de ziekenhuisapotheek bij acute situaties bij andere ziekenhuizen moet aankloppen voor medicatie. SOLIDAIR brengt de voorraden van verschillende ziekenhuizen samen in één platform, waardoor inzicht wordt verkregen in elkaars medicijnvoorraden en eenvoudig medicatie uitgewisseld kan worden. Kortom: van solitair naar SOLIDAIR!

Spreker(s): Jeanet van der Stoel (Groenendijk bedrijfskleding)

Groenendijk Bedrijfskleding produceert en verkoopt sinds 1997 werkkleding, schoenen en persoonlijke beschermingsmiddelen aan veel grote (overheids)bedrijven en is koploper in de werkkledingbranche. Jeanet van der Stoel heeft als innovatieve corporate responsibility manager veel kennis en ervaring op het gebied van circulariteit en duurzaamheid in de textielindustrie. Op weg naar een circulaire economie richt de organisatie zich op vier pijlers: circulariteit, milieu-impact verminderen, een sociale en transparante textielketen en een duurzame en circulaire bedrijfsvoering. Jeanet vertelt je in deze sessie graag meer over de stappen die jij kunt zetten binnen jouw bedrijf.

Een inkijk in een duurzaam en circulair bedrijf

Welke stappen kun jij zetten?

22 november 2023
11:00
12:00

Circulair bouwen

Succesfactoren voor het opzetten van een circulaire hub

23 november 2023
11:00
12:00
Spreker(s): Koert Nieuwhoff (duurzaamheidsadviseur bij Aestate Ontrafelexperts)

Tijdens deze sessie neemt Koert Nieuwhoff, duurzaamheidsadviseur bij Aestate Ontrafelexperts, je mee in de wereld van hubs voor circulaire bouwmaterialen: een plek waar (bouw)materialen samenkomen, gecheckt en opgeslagen worden, en weer efficiënt naar een bouwplaats gaan. Dankzij deze hubs draag je bij aan een circulaire en duurzaam gebouwde omgeving met minder verkeer en een schonere lucht. Koert neemt je in deze sessie onder andere mee in de kosten en baten van zo’n hub, de logistieke processen, technische innovaties, sociale relaties, samenwerking en de bestuurlijke context. Laat je inspireren door de mogelijkheden van circulaire bouwmaterialenhubs!

Spreker(s): Helmer de Vries (voorzitter Stichting GOw)

Groen op weg naar de energietransitie? Stichting Groen Op weg (GOw) ontwikkelt en implementeert met haar ketenpartners oplossingen voor de energietransitie in de zorg. Tijdens deze interactieve sessie laat Helmer de Vries, voorzitter van Stichting GOw, diverse voorbeelden, toepassingen, vereisten, beheerplatforms, financieringsmethoden, subsidies, verbeterd materiaalgebruik, CO2-rapportagesystemen en meer zien. Met behulp van Mentimeter wordt voor een deel de focus van de sessie bepaald, waarbij deelnemers worden aangemoedigd om hun eigen casus in te brengen of vragen te stellen. Na deze sessie heb je onder andere concreet inzicht in stroomopwekking, -distributie en financierings- en subsidiëringsvormen.

Het gebruik van stroom

Groen op weg naar de energietransitie met Sichting GOw

23 november 2023
12:30
13:30

Heruitgifte van ongebruikt incontinentie­materiaal in de Wlz

Minder verspilling van verpleeg- en verzorgingsmaterialen

23 november 2023
14:00
15:00
Spreker(s): Jan Akkermans (voorzitter Stichting CareCycle)

De thuiszorg heeft vaak te maken met overtollig en ongebruikt incontinentiemateriaal. Stichting CareCycle werkt nauw samen met het Rode Kruis en heeft een duurzame oplossing: ze zamelt middels hun nieuw ontwikkelde platform ongebruikte incontinentieproducten in en geeft ze opnieuw uit aan zorgprofessionals in de langdurige zorg. Met a.s.r. verzekeringen is sinds 2022 een proef gestart om deze producten te leveren aan haar eigen verzekerden. Dankzij CareCycle wordt een flinke inkoopbesparing gerealiseerd, wordt er minder CO2 uitgestoten en voldoen instellingen aan de verwachtingen uit de Europese Green Deal-afspraken. Nieuwsgierig naar dit nieuwe platform? Sluit dan aan bij deze sessie.

Aanmelden

"*" geeft vereiste velden aan

Sessies*
Vink aan bij welke sessies je aanwezig wilt zijn.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.