In gesprek met Driestroomhuis Arnhem

Duurzaamheid begint bij duurzaam inkopen. Als de overheid haar eigen doelstellingen wil behalen op vlak van duurzaamheid, is het belangrijk dat ook binnen het sociaal domein de mogelijkheden om te verduurzamen worden benut. Coppa voert daarom een marktconsultatie uit op dit gebied en gaat op zoek naar best practices. Onze consultants Julia Stuut en Niels van Ophem gingen in gesprek met Tom en Anita Stuut van Driestroomhuis Arnhem.

Driestroomhuis Arnhem is een gezinshuis in het centrum van Arnhem. De eigenaren van Driestroomhuis Arnhem zijn in 2006 begonnen op De Hoenderloo Groep om vervolgens na een aantal jaar als franchisenemer onder de vlag van Stichting Driestroom verder te gaan. De organisatie is gestart met het opvangen van zes kinderen naast het opvoeden van hun eigen drie kinderen. Nu hun eigen kinderen ouder zijn, richten ze zich meer op zelfstandigheidstrainingen en de oudere doelgroep.

Hoe is duurzaamheid terug te zien in jullie bedrijfsvoering?

“De kern van Driestroomhuis Arnhem is het laten meedoen van jongeren in de maatschappij en dat op een zo duurzaam mogelijke manier. Simpele maar effectieve handelingen helpen hier enorm bij. Denk bijvoorbeeld aan het leren afval scheiden, kort douchen en de verwarming verlagen wanneer je van huis gaat. Jongeren begeleiden naar een zo duurzaam mogelijk leven is het streven.”

Naast de zorg voor de mens, vindt de organisatie de zorg voor de natuur ook een belangrijk thema. Daarom houdt het Driestroomhuis zich naast haar dagelijkse werkzaamheden ook bezig met ontwikkelingen die nodig zijn voor de toekomst om duurzaam te ondernemen. Denk hierbij aan het leggen van zonnepanelen om zelfvoorzienend te zijn in de elektriciteitsbehoefte, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische auto’s. Om dit te verwezenlijken, stonden ze voor een uitdaging. Omdat de organisatie gevestigd is in een monumentaal pand, was het niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen. Gelukkig worden de regels rondom dit onderdeel versoepeld binnen de gemeente Arnhem, waardoor het mogelijk is om panelen te plaatsen op niet-zichtbare delen van het pand. Echter blijven de regels van een monumentaal pand soms zorgen voor een vertraging in de verduurzaming van een huis. “Zo willen we graag het dubbelglas vervangen naar driedubbelglas, maar kan dit niet omdat er volgens de voorschriften monumentenglas in moet.”

Andere zaken waar de organisatie al veranderingen in heeft doorgevoerd, zijn het rijden van een elektrische auto om zo de uitstoot van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarnaast gaan de kinderen allemaal met de fiets naar werk of school. Tevens consumeren zij alleen pure producten die rechtstreeks van het land komen, zoals groenten, fruit, vlees en zuivel via PuurLand. Bij PuurLand streven ze naar een zo kort mogelijke keten van boer naar bord. Dit doen zij door samen te werken met boeren uit de omgeving en alleen seizoensgebonden producten aan te bieden. Deze producten worden bezorgd door ‘De Groene Rijders’, een duurzaam vervoersinitiatief in Arnhem. Ook aan de plantjes in de tuin is gedacht. Door klimaatverandering worden de Nederlandse zomers steeds droger. Via de regenton in de tuin wordt het water opgevangen en kan dit in drogere periodes worden ingezet om de planten water te geven. 

Wat hebben jullie van opdrachtgevers nodig om te verduurzamen?

“Graag zouden we zien dat de regels voor monumenten worden versoepeld, zodat de transitie naar duurzamer wonen voor dit soort panden sneller en makkelijker gaat. Nu is het namelijk zo dat als je in een rijksmonument woont, je subsidie krijgt voor duurzame investeringen aan een pand, maar bij een gemeentelijke monument heb je hier geen recht op.”

Andere uitdagingen spelen nog rondom het thema van de SROI-verplichting. De organisatie heeft geen ruimte om stagiaires te plaatsen. “Daarvoor zijn we te klein. Deze regels zouden in onze ogen voor kleinere gezinshuizen moeten worden aangepast.”

Benieuwd welke stappen jij binnen jouw organisatie kunt maken op het gebied van duurzaamheid in het sociaal domein? Neem gerust contact op met een van onze consultants.

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.