Vijf verschillende vragen over het werk van een business consultant.

Toegevoegd op | Door Coppa

Een van de afdelingen binnen COPPA is het team business consultants. In deze blog beantwoorden Lara Habold en Barbara Tip, beginnende business consultants bij COPPA, vijf vragen over de werkzaamheden van een business consultant. Na het lezen van deze blog weet je precies waarom je als business consultant aan de slag moet gaan en wat een business consultant voor uw organisatie kan betekenen. 

1.    Wat is een business consultant?

Een business consultant is een professional die organisaties adviseert bij bedrijfskundige vraagstukken. Dat kan op verschillende niveaus binnen een bedrijf, van het optimaliseren van operationele processen tot strategische vraagstukken zoals het opzetten en professionaliseren van de inkoopafdeling. Daarbij is het einddoel om de opdrachtgever te helpen bij processen en taken, en de resultaten duurzaam en blijvend te verbeteren.

2.    Welke taken heeft een business consultant binnen COPPA? 

Business consultants acteren op het kruispunt zorg, inkoop, business en IT. Daarbinnen is een groot scala aan projecten mogelijk die de bedrijfsvoering ten goede komen. Denk aan het implementeren en optimaliseren van inkoopsystemen, het uitvoeren van spendanalyses, maar bijvoorbeeld ook het opzetten en professionaliseren van contractmanagement. De business consultants houden zich continu bezig met het implementeren van (innovatieve) oplossingen en het optimaliseren van de huidige processen rondom inkoop. Bij het adviseren over de bedrijfsvoering hoort ook het bewerkstelligen van doelstellingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI). De business consultants helpen dan ook graag bij het bereiken van deze doelen door middel van inkoop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advies over het verduurzamen van contracten of ondersteuning in het behalen van de Milieu thermometer zorg. Geen vraag is gek genoeg voor de business consultants van COPPA en één ding is zeker, ze zitten nooit stil!

Hierbij een greep uit recente blogs van business consultants:

Spendanalyses als kompas naar besparing: de kracht van een Spendanalyse
Verschillende klanten, vergelijkbare problemen, nieuwe oplossingen
Mijn studie sluit niet aan bij de praktijk, wat nu?!

3.    Hoe ziet een dag van een business consultant binnen COPPA eruit? 

Voor een business consultant is geen dag hetzelfde. Hoe dagen worden ingedeeld bepaalt elke consultant zelf. Je kan ervoor kiezen om de hele dag aan één project te werken, maar vaker zie je dat business consultants op een dag aan verschillende opdrachten werken. Afhankelijk van de opdrachten hebben business consultants afspraken en overleggen bij de klant of digitaal, werken ze samen met collega’s aan projecten op kantoor of vanuit huis, schrijven ze adviesrapporten, voeren ze data- of procesanalyses uit, of werken ze aan de implementatie of optimalisatie van bepaalde systemen. Kortom, de business consultant is flexibel en in staat goed en snel te schakelen tussen verschillende projecten en opdrachten.

4.    Wat kan een business consultant voor úw organisatie betekenen? 

Business consultants zijn op de hoogte van de norm als het gaat over de inrichting van de inkoopfunctie, en denken na over toekomstige ontwikkelingen. Business consultants kunnen helpen mee te denken over de inrichting van uw inkoopafdeling/functie, en kunnen helpen gewenste veranderingen door te voeren. Ze hebben verstand van systemen als VendorLink, Negometrix, ProQuro en Proactive, en kunnen u helpen met alles wat te maken heeft met procesoptimalisaties en implementaties. Verder kan een business consultant, doormiddel van een spendanalyse, in kaart brengen waarop u geld zou kunnen besparen of kunt uitgeven aan andere relevante inkoopdoelstellingen zoals duurzaamheid. 

5.    Waarom zou je als business consultant willen werken?

Als business consultant sta je nooit twee keer voor dezelfde uitdaging. Dit maakt dat jij in rap tempo de kennis en vaardigheden ontwikkelt om écht impact te maken op zowel de zorg als ook de overheid. Door een solide basis waarin je kennis en ervaring op doet in operationele en tactische werkzaamheden, stoomt COPPA je klaar om innovatie en assertiviteit te combineren met je opgedane ervaring om daarmee positieve verandering te realiseren. Daarnaast kom je in een jong en innovatief team met ieder zijn eigen expertise en interesse. Het team business consultants is een team vol energie en wil om inkoop, in de zorg en overheid na een nieuw niveau te tillen. Maar zoals in alles moet er ook een balans zijn, jij krijgt dan ook de vrijheid en ruimte om een goede verhouding tussen werk en privé te vinden. 

Wilt u meer informatie over wat een business consultant voor uw organisatie zou kunnen betekenen? Of word jij onze nieuwe collega? Neem dan contact op met COPPA via info@coppa.nl