Sabbatical? Als consultant? Jazeker, DOEN!

Toegevoegd op | Door Ursula Wegmann

Terugkijkend naar de weg die leidde tot het besluit en de uiteindelijke impact van een sabbatical, aan het woord is: Ursula Wegmann, Business consultant bij COPPA:

Ontsnappen en genieten

Er tussen uit, écht er tussen uit, hoe vaak denk jij erover na? Natuurlijk, we nemen vakantiedagen op, gaan op reis en genieten van de rust. Maar hoe vaak voelt je vakantie als veel te kort? Kan je in een “reguliere” vakantie echt loskomen van de dagelijkse gang, ontsnappen, de hectiek van de dag achter je laten? Kan je in een reguliere vakantie losbreken van afspraken en verplichtingen, arriveren in het hier en nu om daarvan te genieten en te kunnen reflecteren?

Al in de file staand zijn dit voorbeelden van mijn gedachten. Filosoferend op de snelweg. Maar zoals met zoveel denk je er misschien wel duizend keer over na, maar komt soms dat ene moment waarop je gedachtespinsels transformeren naar een doel. Voor mij was dit na twee uur lang in de file te hebben gestaan en toen er nog geen zicht was op wanneer ik bij mijn bestemming zou arriveren. Normaliter vervelend, maar nu een cadeau. Ik heb immers in die rit een concrete wens voelen ontstaan: “Ik wil voor langere tijd aan de dagelijkse gang ontsnappen, ik wil de wereld ontdekken en gaan reizen.”

10 maanden, zwetende handjes en één vraag

De magie achter een besluit nemen in de privésfeer is vaak dat je daadkracht wegvalt. Zo daadkrachtig als ik normaal ben, zo‘n weifeling ervaar ik nu. Wellicht omdat ik in werk houvast heb. Ik kan teren op ervaringen waardoor ik weet wat me te doen staat. Maar goed, het duurde tien maanden voordat ik de eerste concrete stap heb gezet: mijn wens uitspreken bij COPPA. Met zwetende handjes, stel ik de vraag waarvan ik geen idee heb over hoe mijn leidinggevende daarop zal reageren. Omarmen ze mijn doel en helpen ze mij die te realiseren of wuiven ze het weg als een gek hersenspinsel… Ik kan je vol enthousiasme melden dat het eerste het geval is. Vol energie kan ik beginnen aan de voorbereidingen.

Dan slaat de stress toe. Een droom is namelijk veilig, je hoeft daar niets voor te regelen. Je hebt alleen je fantasie nodig en die is niet gelimiteerd door vluchten, verblijf, geld, eten en andere zaken. Soms voelt het nog steeds als een verre droom, ook al waren de woorden die het concreet maakten uitgesproken. Maar één ding blijft zeker, ik wil de wereld verkennen. Ik wil reizen. Nieuwe landen en andere culturen ontdekken. Een pauze, tot rust komen en aan alles een keer ontsnappen. Net als ik in mijn werk altijd doe, wil ik uit mijn comfortzone stappen en mijn grenzen verkennen. Ik wil terug naar de kern, back-to-basic, mijn zintuigen op een andere manier inzetten. Dat is het doel.

29 november 2019

29 november 2019 was de dag dat ik iedereen alvast fijne kerst en een fijne jaarwisseling toe kan wensen. Vier dagen later zit ik namelijk in het vliegtuig naar het onbekende, naar mijn doel. Startpunt: Myanmar. Wat voelde ik me daar bevoorrecht in het prachtige Myanmar, juist omdat ik dit land met zijn ongekend gastvrije bevolking mag leren kennen. Daarna door naar het diverse en kleurrijke Vietnam, de ruige en onaangetaste natuur van Laos om te eindigen op de schitterende stranden en onderwaterwereld van de Filipijnen. 

Nog steeds, ook al ben ik nu thuis, voel ik me bevoorrecht. Ik mag mijn dromen najagen en uit laten komen. In deze reis heb ik bereikt wat ik wilde bereiken. Ik hield me even niet bezig met welke projecten ik de volgende dag op zou moeten pakken, welke risico’s nog op de risicolog vermeld moeten worden en welke deadlines gehaald moeten worden. Ik daagde mijn lichaam en geest op een hele andere manier uit: een 3-daagse wandeling door de jungle, overnachten in de meest primitieve omstandigheden en van dag tot dag leven. Een onbeschrijfelijke ervaring die het leven in Nederland perspectief geeft. Je leert het leven in Nederland op een andere manier te waarderen. De grootste les voor mij is: stress is ook maar relatief is. 

Dat besef is bekrachtigt door het abrupte einde van de reis wat wij moesten plannen. Maar juist in een hectische situatie waarin we ons aan het einde van ons reis bevonden, het vinden van een vlucht terug naar Nederland aan de start van de coronacrisis, kan ik toepassen wat ik meeneem uit deze sabbatical. Relativeren, afstand nemen en met een verruimde blik kijken naar de situatie. Dit alles zorgt ervoor dat ik minder snel gestrest raak.

Een organisatie die helpt al je dromen te verwezenlijken

Ik denk dat het belangrijk is dat je voor een organisatie werkt die je helpt al je dromen te verwezenlijken, privé en zakelijk. Mijn generatie moet immers nog lang werken, wellicht zelfs tot ons 70ste of langer. Daarom is het voor mij belangrijk dat ik me zowel op zakelijk als privé vlak gesteund voel. Ik denk dan ook dat je niet voor minder moet settelen. 

Mijn dank aan de partners van COPPA is dan ook groots omdat ze mij de mogelijkheid hebben gegeven om een tussentijdse pauze in te lassen. Waar ik dichter bij mijzelf ben gekomen en heb mogen leren dat stress relatief is. Vervolgens hebben ze mij met alle geleerde lessen met open armen ontvangen met een heleboel leuke en spannende projecten.