Noord-Hollandse zorgaanbieders doen samen boodschappen

Toegevoegd op | Door Coppa

Omring en De Zorgcirkel gaan samen voeding inkopen. Door het grotere inkoopvolume kunnen beide zorgaanbieders een gereduceerd tarief bedingen en zo geld besparen. In de toekomst willen Omring en De Zorgcirkel ook samen optrekken bij de inkoop van incontinentiemateriaal, hulpmiddelen en zelfs het wagenpark.

“Twee zorgorganisaties doen elke dag hun best om de cliënten kwalitatief goede en lekkere maaltijden te presenteren”, stellen de twee Noord-Hollandse zorgaanbieders. “Twee inkoopafdelingen die elke week vergelijkbare bestellingen doen bij verschillende leveranciers. Waarom zouden zij dit niet samen doen om flink geld te besparen?”

Besparing

Vooor Omring loopt deze besparing op tot een kleine zeven procent vann het voedingsbudget. Dit bedrag komt ten goede aan de cliënten in de vorm van bijvoorbeeld nieuwe matrassen. Daarnaast wordt er door de leverancier jaarlijks een bonus uitgekeerd die na het derde jaar oploopt. Hoe langer de samenwerking duurt, hoe meer de samenwerking oplevert.

Eigen wensen

Ook voor De Zorgcirkel levert de gezamenlijke inkoop een flinke besparing op, zij het dat het om iets andere getallen gaat. “Dat komt omdat wij eigen afspraken hebben met de leverancier”, zegt René van Elferen, manager facilitair bedrijf en gastvrijheid van De Zorgcirkel. “Ondanks de samenwerking is er ruimte voor eigen wensen. Wij vinden het bijvoorbeeld belangrijk om eigen leveringstijden te hanteren.” De Zorgcirkel heeft daarnaast ook een eigen productiekeuken, terwijl Omring volledige maaltijden afneemt.

Bij het gezamenlijke inkooptraject wordt niet beknibbeld op kwaliteit. “Daarbij is het belangrijk om te vermelden dat speciale voeding, zoals sondevoeding, nog altijd apart bij een specialistische leverancier ingekocht wordt”, zegt René Sassen, manager inkoop bij Omring.

Dit artikel is eerder verschenen op Skipr.