Mijn studie sluit niet aan bij de praktijk, wat nu?!

Toegevoegd op | Door Coppa

Een jaar geleden rondde Jaco Appel zijn studie Healthcare management aan de Erasmus universiteit af. Op dat moment weet hij nog niet goed hoe hij de geleerde theorieën in de praktijk moet gaan brengen en hij is daardoor zoekende naar een passend beroep en organisatie waarin hij theorie aan praktijk kan verbinden. In dit artikel neemt Jaco ons mee in zijn keuzeproces en geeft hij advies over hoe je de juiste keuze kan maken.

Van bestuurskunde naar Healthcare management

Na een bachelor bestuurskunde, merkt Jaco dat hij veel affiniteit heeft met de zorg. Daarom heeft hij de keuze gemaakt om zijn master Healthcare management op de Erasmus universiteit in Rotterdam te gaan behalen.

Jaco: “Binnen Healthcare management leer je de structuren en processen binnen verschillende zorginstellingen kennen. Maar er is ook veel aandacht voor hoe je moet omgaan met de mensen in de organisatie en natuurlijk hoe je moet omgaan met patiënten. De primaire vraag daarin is hoe kunnen we de zorg voor de patiënt beter maken en hoe je dat als organisatie kan bewerkstelligen. Daarnaast krijg je ook bedrijfskundige vakken.”

Je bent klaar met je studie en dan?

“Ja dat was wel even een uitdaging. Je leert namelijk erg veel over theorieën, maar weet nog niet goed hoe je die in de praktijk kan gaan toepassen en of deze theorieën ook daadwerkelijk werken. Dan biedt consultancy een mooie oplossing. Je komt dan bij veel verschillende klanten en doet variërende opdrachten. Ideaal om te ervaren of wat je allemaal geleerd hebt in de praktijk ook terugkomt. Coppa bood mij een ideale kans om als trainee aan de slag te gaan. Ik heb in de eerste drie maanden bij verschillende zorginstellingen, ziekenhuizen en overheidsinstanties een kijkje in de keuken mogen nemen.”

Was COPPA een logische stap?

“Ja en nee. Enerzijds is het voor mij persoonlijk een logische stap, ik heb een bijbaan gehad in inkoop bij een zorginstelling en heb daardoor een goed beeld van inkoop gekregen. Daarnaast is COPPA een mooie combinatie van mijn drie interesses: inkoop, bestuurskunde en zorg. Aan de andere kant was COPPA geen logische stap. Het sluit niet één op één aan op mijn studie Healthcare management. Met Healthcare management ben je meer bezig met het primaire proces en bij COPPA sta je naast het primaire proces. Desalniettemin lever ik als business consultant een voelbare bijdrage aan de zorg en het verbeteren daarvan.”

Raad jij mensen aan verder te kijken dan alleen waarvoor ze opgeleid zijn? 

“Ja, ik raad het aan want de wereld is veel groter dan jouw opleiding die vaak is toegespitst op één onderwerp. Consultancy is dan een ideaal startpunt. Je leert veel, wat af en toe uitdagend kan zijn, maar het is echt enorm goed voor je ontwikkeling. Zowel als mens maar ook voor je verdere carrière.”

Heb jij nog advies voor net starters op de arbeidsmarkt?

“Luister naar je gevoel kies de plek waar jij je op je gemak voelt. Ik heb vanaf het eerste gesprek bij COPPA een goed gevoel over de organisatie en de mensen. Je hoeft het binnen COPPA namelijk niet alleen te doen. Je krijgt veel verantwoordelijkheden en vertrouwen, maar dat betekent niet dat je er ook alleen voor staat. 

Tot slot:

Een studie die niet (direct) aansluit op een functie is een veel voorkomende uitdaging voor starters. Een studie is meer dan theorieën en modellen die je meekrijgt. Het is een bril waardoor je de wereld, maar ook uitdagingen, ziet. Het geeft je perspectieven over situaties en geeft je de fundamentele vaardigheden mee om te acteren op het niveau van je diploma. Daarom kijken wij bij COPPA niet alleen naar je studieachtergrond, maar ook naar jouw kijk op zaken en de vaardigheden en lessen die je mee hebt genomen uit je studie. 

Ben jij recentelijk afgestudeerd en heb je interesse in een rol bij COPPA? Neem dan contact op met Giovanni Korsten via giovanni.korsten@coppa.nl