Het startpunt van jouw carrière in de zorg: Het kenniscentrum zorg

Toegevoegd op | Door Coppa

Het Kenniscentrum Zorg is dé vraagbaak voor alle collega’s binnen COPPA. Dagelijks houdt het kenniscentrum zich bezig met ondersteuning bij complexe inkooptrajecten, vraagstukken omtrent offerteprocedures en het uitvoeren van spendanalyses. Naast de ondersteunende rol is het kenniscentrum de plek die junioren klaarstoomt voor een carrière als consultant. Hoe wij dit doen, welke collega’s je gaat hebben en welke rol je bekleed als kenniscentrum medewerker? Dat lees je hieronder! 

Wie zijn er werkzaam voor het Kenniscentrum? 

Het Kenniscentrum zorg kent een dubbele rol binnen de COPPA organisatie. Enerzijds is het de plek waar collega’s die in de zorg gaan werken, of al werkzaam zijn, (verdere) kennis en ervaring op doen. Anderzijds is het de plek die ondersteuning biedt aan verschillende inkoopafdelingen. Het kenniscentrum is een plek waar COPPA collega’s met verschillende focusgebieden elkaar treffen. Zo maakt onder andere Jaco Appel, business consultant bij COPPA, onderdeel uit het van het Kenniscentrum Zorg. Vooral de gemêleerde samenstelling is voor hem een groot pluspunt: “Omdat we vanuit verschillende invalshoeken naar een probleem en/of traject kijken, kunnen we veel van elkaar leren, daarbij zorgt dit voor een betere afstemming tussen de verschillende teams.” Als coördinator van het Kenniscentrum Zorg merkt Lotte Vredegoor dat het Kenniscentrum daarom dé ideale plek is om meer kennis en ervaring op te doen: “dit zorgt voor een solide basis om door te kunnen groeien naar één van de verschillende specialiteiten binnen COPPA.”

Wat doet het Kenniscentrum Zorg

Het kenniscentrum Zorg kent meerdere interne en externe “klanten”. Het kenniscentrum werkt nauw samen met de (collega-) inkopers bij ziekenhuizen en zorginstellingen die hun inkoop aan COPPA hebben uitbesteed. Tevens kunnen inkoopconsultants die werken voor opdrachtgevers het kenniscentrum Zorg raadplegen voor ondersteuning. Veel voorkomende opdrachten die het kenniscentrum voor collega’s oppakt zijn: offerte-aanvragen (zowel het opzetten, inrichten en uitvoeren van de offerteprocedure in onder andere het e-sourcing platform Mercell (Negometrix)), het uitvoeren van benchmarks en het verzorgen van contractverlengingen of opzeggingen. Door deze verscheidenheid in werkzaamheden, omgevingen en opdrachtgevers is het kenniscentrum de plek om in korte tijd kennis en ervaring op te bouwen op het gebied van inkoop in de zorg. 

Daarnaast neemt het team tweewekelijks de lopende projecten bij opdrachtgevers door. Als er overlap is in de projecten, probeert het kenniscentrum projecten te bundelen en opdrachtgevers proactief van advies te voorzien. Het informeren over projecten zorgt ervoor dat medewerkers elkaar kunnen helpen en ervaring op kunnen doen. Een goed voorbeeld van de samenwerking zijn de zelfstandig benchmarks die het Kenniscentrum Zorg voor verschillende productgroepen uitvoert. Deze benchmarks zorgen ervoor dat we altijd op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen in de markt en daarmee onze klant snel kunnen voorzien van informatie. Daarnaast beschikt het Kenniscentrum Zorg over diverse standaarden die ingezet worden tijdens offerteprocedures. Denk bijvoorbeeld aan een conceptversie van een Programma van Eisen, offerteaanvragen, standaard overeenkomsten en andere templates in bijvoorbeeld Mercell (Negometrix). 

Tenslotte werken we momenteel toe naar een vaste kern van circa twee medewerkers om, onder andere onze uitbestede klanten, te kunnen helpen met Contractbeheer en Contractmanagement.

Hoe stoomt het kenniscentrum je klaar voor een carrière als consultant?

Vanuit het Kenniscentrum Zorg kan je als consultant heel veel zien, doen en leren. Het is dé opleidingsplaats om je carrière een boost te geven. Je werkt samen met medioren en senioren aan gave projecten en je krijgt de vrijheid om zelfstandig projecten uit te voeren. Omdat het Kenniscentrum Zorg de linking-pin binnen COPPA is kan je als junior bij en aan verschillende facetten meewerken. Hierdoor bouw je een brede basis op en word je klaargestoomd om zelfstandig als consultant aan de slag te gaan!

Lijkt het je leuk om deel uit te maken van het Kenniscentrum Zorg? Neem dan contact op met Lotte Vredegoor: Lotte.vredegoor@coppa.nl  / +31 6 83 09 89 32 

Ben jij enthousiast geworden over inkoop in de zorg en het kenniscentrum, leer dan meer over onze startersfunctie voor inkoopconsultants hier.