Het schaap met de vijf poten

Toegevoegd op | Door Bas Bouwman

Heel soms komt er één voorbij… een schaap met vijf poten. Zo’n alleskunner die je elke keer verbaast door alles op tijd af te hebben, foutloos uiteraard en die ook nog de juiste toon aanslaat. Van een inkoopconsultant wordt vaak verwacht dat hij het schaap met vijf poten is. Maar ja, zoals gesteld, die komt niet zo vaak voorbij. Aangezien Coppa een inkoopadviesbureau is met meer dan 80 professionals in dienst, kun je al snel tot de conclusie komen dat het mathematisch onmogelijk is om alleen maar schapen met vijf poten in dienst te hebben. Hoe wij het toch voor elkaar krijgen dat een inkoopconsultant op alle vlakken goed presteert, verklap ik in dit blog.

Puntje van aandacht in dit metafoor is dat de vergelijking tussen een inkoopconsultant en schaap wel eens mank gaat. Elke lieve collega die daar aanstoot aan neemt, hoeft zich bij deze niet aangesproken te voelen. Mijn collega’s zijn geen makke lammetjes die zich naar de slachtbank laten leiden. In tegendeel: zij gaan graag de strijd aan om het beste voor hun opdrachtgevers te realiseren. Misschien doen ze dat als een wolf in schaapskleren waarbij zij voor de duidelijkheid de marktpartijen te lijf gaan. 

Waar moet een inkoopconsultant zoal aan voldoen?

Binnen Coppa is er een 16-tal thema’s waarlangs wij ons opleidingsprogramma hebben opgebouwd. Ik zal er een aantal benoemen die ik opvallend vind:

  1. Juridische kennis van aanbesteden en contracten;
  2. Vaardig in Negometrix om onze inkoopprojecten in uit te voeren;
  3. Data crunchen om spend te kunnen analyseren;
  4. Kennis van P2P systemen om contracten af te sluiten die ook via systeem kunnen worden besteld en betaald.

Bovenstaande is zeker niet uitputtend en andere vaardigheden als onderhandelen, projectmanagement, consultancy skills zijn allemaal interessant genoeg om in een ander blog later op in te gaan. Echter, de bovenstaande vaardigheden komen in mijn ogen het minst voor bij op zich goede inkopers. Aangezien foutjes snel gemaakt zijn en in relatie tot bovenstaande vaardigheden verstrekkende gevolgen kunnen hebben, hebben wij binnen Coppa gezocht naar oplossingen om deze vaardigheden toe te voegen aan de inzet van onze inkoopconsultants.

Kenniscentrum

Training is natuurlijk een voor de hand liggende optie waarvan wij uiteraard gebruik maken. Binnen Coppa beschikken wij ook over een Kenniscentrum waarbij wij inkopers ondersteunen in het inkoopproces en wij de vaardigheden zoals hierboven genoemd, hebben verheven tot kunst. Het kost natuurlijk wat moeite om iedere inkoopconsultant te laten samenwerken met het Kenniscentrum, maar als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Bijkomend voordeel is dat, op de krappe arbeidsmarkt van vandaag waar het hard zoeken is naar een goede inkoper, wij het aantal projecten dat een inkoopconsultant uitvoert kunnen verdubbelen. Grofweg is een inkoper 50% van zijn tijd bezig met taken die het Kenniscentrum beter en sneller kan uitvoeren. Wij hebben daarmee onze schaapjes op het droge. Een aantal klanten heeft het voordeel hiervan ook ingezien en neemt deze dienstverlening nu ook van ons af.

En dan is er natuurlijk ook nog het zwarte schaap. In mijn ogen is een zwart schaap iemand die denkt dat hij altijd alles sneller en beter kan maar niet zijn eigen tekortkoming wil zien en nooit om hulp vraagt. Of je nu een zwart schaap bent of een schaap met vijf poten… wij willen graag met je kennismaken.