Flexibiliteit in onzekere tijden loont: een update over het Inkoopcollectief Energie

Toegevoegd op | Door Coppa

Het Inkoopcollectief Energie van COPPA heeft de afgelopen maanden grote besparingen weten te realiseren voor de aangesloten klanten. In dit artikel een korte toelichting over hoe wij die besparingen hebben gerealiseerd en hoe ons collectief dat mogelijk heeft gemaakt. 

Wat is het Inkoopcollectief energie

Ons inkoopcollectief is een klikcontract. Dat betekent dat je niet een vaste prijs afspreekt voor de loop van het contract, maar dat je de prijs voor periodes “vast kan klikken”. Het inkoopcollectief is uitermate flexibel en kan inspelen op sterke afnames in prijs, zoals we dit de afgelopen tijd hebben gezien. Hiermee hebben we grote besparingen gerealiseerd.

Een warme winter + economische onrust = fikse besparingen op gas en elektra!

De primaire reden waarom het inkoopcollectief veel besparingen kan realiseren is de flexibiliteit en wendbaarheid die gepaard gaat met het klikcontract. Als we kijken naar de afgelopen periode zien we een aantal factoren die invloed hebben op de prijs voor gas en elektra (zie tabel voor een visuele representatie van de afname in prijs). Allereerst hebben we een zachte winter gehad. Met weinig dagen met een temperatuur onder nul neemt de vraag naar energie af. Hierdoor zetten leveranciers geen reserves in en ontstaat er een overschot in aanbod, wat leidt tot een prijsdaling. Daarbij komend liggen veel fabrieken nu stil. Dit zorgt ervoor dat de “reserves” ofwel “opties” op energie die zij in hebben gekocht, vrij komen. Wederom meer aanbod dan vraag leidt tot een prijsdaling.

Tabel: Visuele representatie van de afname in prijs voor gas (prijs per MwH over 1 jaar)  Bron: Eneco Zakelijk, klikservice

Wachten betekent de boot missen

Door de onverwachtse daling hebben wij voor klanten de prijs vast kunnen zetten op een gunstig moment. Inkopers die op het laatste moment pas nadenken over hun energiecontract voor het volgende jaar, missen nu de boot voor 2021. Bij energie geldt: timing is essentieel. Geef jezelf de ruimte om direct te kunnen handelen en wacht niet tot het laatste moment. Wil je zeker zijn dat je de boot niet mist, stap dan nu in bij het inkoopcollectief energie.

Meer informatie? Neem contact op met Willem Hoek via 06-19470248 of mail naar willem.hoek@coppa.nl