Energiecollectief van COPPA: zekerheid én een goede prijs

Toegevoegd op | Door Willem Hoek

COPPA lanceert een inkoopcollectief energie voor de jaren 2020 t/m 2023, zowel voor de sectoren zorg en overheid, als onderwijs. Maar er bestaan toch al energiecollectieven? Waarom dan nóg een nieuwe? Omdat COPPA:

  1. ...vooruit denkt;
  2. ... risico spreidt;
  3. ... een goede prijs garandeert.

Maar hoe dan?

Inkoop van Energie

De meeste organisaties kiezen een vaste prijs voor het energiecontract. Als de huidige overeenkomst afloopt worden leveranciers vergeleken, en wordt de goedkoopste gecontracteerd voor de komende jaren. “Dan zijn we er weer even van af”. Wie de energiemarkt kent, snapt dat dit enorm onverstandig is.

Meer informatie over inkopen in de zorg?

Lees deze blog

De prijs van energie fluctueert ieder uur, iedere dag. De prijs die je vandaag geboden krijgt, is anders dan die van morgen. De prijs van energie op de markt kan in een jaar tijd wel 50% veranderen!
Als je dan kijkt dat de opslag van de leverancier circa 2% is, zie je dat het onverstandig is om op een willekeurig moment leveranciers te vergelijken en te kiezen. De mooiste resultaten behaal je door continu naar de markt te kijken en de opslag van de leverancier gebundeld in concurrentie te stellen!

Dat is precies wat we doen met het COPPA Inkoopcollectief Energie.

Anders dan andere collectieven

Bestaande collectieven werken deels met dit concept. Zij monitoren gedurende een aantal maanden de prijs voor het jaar erop en klikken die vast wanneer het een goed moment lijkt. Dan wordt er weer gewacht tot het jaar er op. Hiermee heb je dat ene moment al verplaatst naar een aantal maanden, maar kijk je alsnog niet vooruit. COPPA doet dat anders.

Vanaf het begin van het collectief kijkt COPPA met een team van marktanalisten naar de prijzen gedurende de volledige looptijd van het collectief. Dat is vier jaar vooruit!
Momenteel is de prijs van energie in de komende jaren telkens lager dan het jaar daarvoor. Een goed marktmoment in 2019 kan dus betekenen dat er voor 2023 moet worden ingekocht.

COPPA analyseert de markt en doet deelaankopen voor de toekomst. Zo kan op een gunstig moment bijvoorbeeld al de helft van de energie voor over drie jaar worden ingekocht. Daardoor wordt het risico op een hoge stijging vermeden, maar wordt er wél een goede prijs geklikt! Uiteindelijk wordt alle energie in delen ingekocht en wordt aan alle deelnemers gecommuniceerd wat uiteindelijk de prijs is die iedereen voor hun energie betaalt.

Kan ik ook meedoen?

Alle organisaties kunnen meedoen! Niet alleen de organisaties waarvan de energiecontracten dit jaar aflopen, maar als je alleen voor 2023 mee kan doen, is dat ook al verstandig! Dan kijkt COPPA vier jaar lang naar een mooi moment om je energie in te kopen. Alle afloopdata tussen 1 januari 2020 en 31 december 2023 kunnen meedoen.

Geïnteresseerd? Download de brochure met meer informatie. 

Download nu