Coronavirus: maatregelen in Nederland

Toegevoegd op | Door Coppa

Eind 2019 is het nieuwe coronavirus uitgebroken in de Chinese stad Wuhan. Mensen met symptomen van het nieuwe coronavirus hebben longklachten en zijn kortademig. Ook hebben ze koorts. In China zijn inmiddels meer dan duizend mensen overleden aan het virus. Welke (voorzorgs)maatregelen nemen ziekenhuizen en instellingen in Nederland?

*Update: door het coronavirus zijn mondkapjes in Nederland niet meer te krijgen. Toch is het COPPA gelukt om via een Duitse partner mondkapjes te beleveren aan een Nederlands ziekenhuis.*

Voor zover bekend is de ziekte niet heel besmettelijk. Het virus is niet gemakkelijk overdraagbaar van mens op mens. De WHO en de Chinese overheid zijn de situatie rondom het coronavirus in kaart aan het brengen. 

Speciale werkgroepen coronavirus

In ziekenhuizen en zorginstellingen zijn speciale werkgroepen coronavirus in het leven geroepen. De meeste ziekenhuizen en instellingen hebben het beleid van het RIVM overgenomen. Dat betekent dat bij nieuwe patiĆ«nten wordt gevraagd of ze een bezoek hebben gebracht aan China en met name de regio Wuhan. De arts/microbioloog zal ingeschakeld worden en de patiĆ«nten worden in strikte isolatie verpleegd. Voorraden voor mondkapjes en beschermende kleding zijn opgehoogd. De kans op besmettingen in Nederland worden tot op heden klein geacht.

Verhoogde voorraden en mondkapjes 

In de instellingen en bij leveranciers zijn de voorraden en mondkapjes opgehoogd. De producenten van deze middelen maken overuren om aan de vraag van deze beschermende middelen te kunnen voldoen. In de zomer wordt er door de inkopers van de ziekenhuizen proactief gehandeld naar seizoensgebonden producten. Dit betekent dat er in de zomer bulkvoorraden worden aangelegd van die seizoensgebonden producten, zodat er in de winter bijvoorbeeld voldoende voorraad mondkapjes is.

Heeft jouw zorgorganisatie of ziekenhuis ondersteuning nodig bij het inventariseren van de voorraden en het maken van afspraken met de leveranciers? Neem dan vrijblijvend contact op.

Neem contact op