COPPA verlaagt CO2-uitstoot met 46%

Toegevoegd op | Door Bas Bouwman

Vanuit onze kernwaarde “Wij nemen en tonen onze verantwoordelijkheid” streeft COPPA naar een verlaging van haar CO2-voetprint, zodat ook wij kunnen bijdragen aan een groenere wereld. En aangezien wij een groeiende organisatie zijn, focussen wij ons op het verlagen van de gemiddelde uitstoot per medewerker. Uit de analyses die wij uitgevoerd hebben in 2016 bleek dat onze CO2-voetprint vooral uit huisvesting en transport kwam. Op dat moment was ons wagenpark nog gelijk aan het landelijk gemiddelde. Dat kon beter, vonden wij! En daarom hebben we voor onszelf toen een doel gesteld: in 2020 moet onze CO2 voetprint 40% lager zijn. 

Huisvesting

Ruim drie jaar geleden hebben wij al onze kantoren verplaatst naar een locatie die op maximaal 5 minuten van een centraal station lopend te bereiken is. Wij hebben gekozen voor het concept van verzamelkantoren waarbij wij de vergaderruimten en lunchfaciliteiten delen met andere huurders. Dit past mooi bij het flexibele werken dat wij faciliteren. De panden waarin wij zitten zijn gerenoveerde kantoorpanden van bijvoorbeeld ABN AMRO en de Belastingdienst. De kantoren beschikken over gerecycled meubilair en de koffie is duurzaam en eerlijk.

Thuiswerken

Een belangrijke stap die gezet moet worden als je duurzamer wil zijn, is het verlagen van de CO2-uitstoot. Daarom stimuleren wij het thuiswerken onder onze medewerkers. Om dit te faciliteren zijn onze digitale werkplekken voorzien van alle benodigdheden. Denk aan VOIP, teleconferencemogelijkheden en chatprogramma’s. Alle data bewaren wij in de cloud en applicaties waarmee wij werken zijn SaaS-oplossingen. De promotie van thuiswerken heeft ervoor gezorgd dat het aantal gereden kilometers per leaseauto is gedaald met 6% op jaarbasis. Dit is een verlaging van maar liefst 8,1 ton C02.

Transport

Ook stimuleren we het gebruik van het openbaar vervoer. Alle medewerkers van COPPA beschikken sinds 1 januari 2018 over een OV kaart, zodat zij met de trein kunnen reizen (dus ook de medewerkers die beschikken over een leaseauto). Daarnaast beschikken zij over een mobiele telefoon met 4G zodat ze ook kunnen werken in de trein. Zo worden er niet alleen minder kilometers met de auto gereden, maar zorgen we ervoor dat onze medewerkers reistijd optimaal kunnen benutten. Dit heeft geleid tot een afname in CO2-uitstoot van 13,5 ton.   

De CO2-uitstoot van ons wagenpark bedraagt nu 105 gram per kilometer en ligt daarmee 20% onder dat van het landelijk gemiddelde van leaseauto’s. Dit is het gevolg van ons vernieuwde wagenparkbeleid. Alleen voertuigen die een energielabel A, B of C hebben zijn toegestaan bij COPPA. Zo hebben wij een afname van in totaal 37 ton CO2 weten te realiseren. 

Wat moet er nog gebeuren?

We zijn al hard op weg naar een zo duurzaam mogelijk beleid. Maar we zijn nog druk bezig om onze doelen te behalen. Op dit moment moeten wij nog 15% van ons wagenpark met een te hoog energielabel vervangen. Dit was 25% in 2018. Omdat wij deze auto’s vervangen hebben door volledig elektrische auto’s, is nu 10% van ons wagenpark elektrisch. Dit heeft een afname van 13,5 ton CO2 opgeleverd.

Op 1 augustus 2019 stond onze teller op een afname van 46% ten opzichte van het startpunt in 2016. Wij zijn een hard groeiende organisatie, waardoor onze uitstoot alleen maar kan dalen indien wij ons gehele wagenpark omzetten naar elektrisch. Het is ons streven om over te stappen naar volledig elektrisch rijden voor het einde van 2022.