/
/
Standaard­documenten bij OWO gemeenten

Standaard­documenten bij OWO gemeenten

De samenwerkende gemeenten Ooststellingwerf, Weststellingwerf en Opsterland (OWO-gemeenten) maken al langere tijd gebruik van de standaarddocumenten van Coppa. We spreken Mariska Fuller-Huizinga, inkoopadviseur en projectleider ICT-aanbestedingen bij de samenwerkende gemeenten, over haar ervaringen met de standaarddocumenten.

Coppa biedt al geruime tijd gepersonaliseerde standaard aanbestedingsdocumenten aan. Dit zijn standaarddocumenten die zowel onze consultants als inkoopadviseurs bij onze opdrachtgevers inzetten om verzekerd te zijn van kwalitatief hoogstaande en juridisch kloppende documenten.

Om welke reden(en) is destijds gekozen om gebruik te gaan maken van onze standaarddocumenten?

Wij hebben heel bewust de keuze voor Coppa gemaakt, omdat wij op zoek waren naar een goede juridische borging. Intern hebben wij namelijk niet de capaciteit in huis om de jurisprudentie rondom inkoop bij te houden en de wijzigingen in de standaarddocumenten door te voeren. Na marktonderzoek bleken de documenten van Coppa de beste keuze te zijn.

Beveelt u de standaarddocumenten aan?

Ja, zeker. Ik beveel de standaarddocumenten aan bij aanbestedende diensten die zelf niet de beschikking hebben over een aanbestedingsjurist. Je krijgt door de documenten de juiste juridische kaders mee en dat werkt ideaal. Je hoeft je geen zorgen te maken over of de documenten juridisch kloppen. Daarnaast heb je keuzemogelijkheid in het proces. Stel, er zijn twee opties, dan is dat met kleuren in de documenten aangegeven. Dit zorgt ervoor dat je nog ruimte hebt om de documenten naar eigen inzicht in te richten en dat werkt prettig. Ik zeg het nog maar een keer: ik zou het echt aanraden aan aanbestedende diensten die geen aanbestedingsjurist hebben!

Vindt u het halfjaarlijkse Webinar inzake de wijzigingen die zijn doorgevoerd in de standaarddocumenten van meerwaarde?

Het is een absolute meerwaarde, omdat je wordt meegenomen in de jurisprudentie en de aanpassingen die daaruit voortvloeien. Hierdoor blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de aanbestedingswet.

Is het personaliseren van de standaarddocumenten voor u van meerwaarde?

Dit is zeker een meerwaarde voor ons. Wij zijn namelijk een samenwerkingsverband en kunnen de standaarddocumenten voor die drie gemeenten los van elkaar personaliseren. Dus wij hebben die mogelijkheid vanuit het samenwerkingsverband, maar ook vanuit alle gemeenten los de documenten te gebruiken zonder dat dit extra tijd of geld kost.

Hoe beoordeelt u de deskundigheid van Coppa inzake de standaarddocumenten?

Heel goed. Ik heb het gevoel dat Coppa echt met je meedenkt in het gebruik en de toepassing van de documenten. Tevens mag je altijd deelnemen aan het halfjaarlijkse Webinar, waarin Coppa je meeneemt in de wijzigingen die doorgevoerd worden. Hierdoor kom je wat betreft de documenten nooit voor verrassingen te staan.

Welk cijfer geeft u de standaarddocumenten?

Ik geef het zeker een 8, maar ik ben een noorderling en die geven geen 10!

Senior inkoop consultant
Inkoopadvies
Europees aanbesteden

Meer insights

Europees aanbesteden

Aanbestedings­procedure bij onderdrempelige opdracht

Inkooptool (Europees) aanbesteden

Toenemend belang van interne klacht­afhandeling

Standaard­­documenten in de praktijk

Aanbestedings­recht in de zorg?

Standaard­­documenten voor het hele inkooptraject

Digitaal samenwerken in een Europese aanbesteding

Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren en het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren.